top of page

Sağlıksız beslenmenin vücuda etkileri nelerdir?

Güncelleme tarihi: 27 Haz 2023

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi için besin öğelerinin belirli ve düzenli miktarda alınması gerekir. Bu besin öğelerini yeterli miktarda alamazsak veya tam aksine ihtiyacımızdan fazla alırsak dengesiz beslenmiş oluruz. Araştırmalara göre dengesiz beslenme alışkanlıkları sağlık üzerinde birçok olumsuz etkiye yol açarken hastalıklara davetiye çıkartıyor.


beslenme


SAĞLIKSIZ BESLENME İSKELET SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

Besin seçimlerimiz kemik sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Batı tarzı diyet olarak nitelendirilen; kalori miktarı yoğun, kızartılmış besinlerin ön planda olduğu, meyve ve sebze gibi lifli gıdaları az içeren beslenme şekli, kemik mineral yoğunluğunu azaltarak kemik kırıklarına zemin hazırlayabilir. Ayrıca kemik kırıklarının iyileşme sürecini uzatabilir. İskelet sistemini güçlendirmek için kalsiyumun zengin kaynağı olan süt ürünlerini düzenli olarak tüketmekte fayda var.


sarı biber

SAĞLIKSIZ BESLENME KISIRLIĞI TETİKLİYOR

Bazı durumlarda kısırlığın sağlıksız beslenme şekliyle ilgili olabileceğini biliyoruz. Trans yağ asitleri, şekerli besinler, alkol ve doymuş hayvansal yağların fazla miktarda tüketilmesi obeziteyle ilişkilidir. Obezite sonucu sperm kalitesinde düşüşe ve kısırlığa rastlanabiliyor. Üreme sağlığını desteklemek için antioksidan E ve C vitaminlerinin, demir, çinko ve selenyum gibi minerallerin, omega-3 yağ asitlerinin bolca bulunduğu; deniz ürünlerini, beyaz et çeşitlerini, ceviz- fındık gibi kuruyemişleri, tam buğdaylı tahılları, taze sebze ve meyveleri beslenmenize dahil edebilirsiniz.



SAĞLIKSIZ BESLENME DEPRESYON BELİRTİLERİNİ ARTIRIYOR

Fazla miktarda tüketilen alkollü ve kafeinli içecekler, ultra işlenmiş rafine karbonhidratlar ve trans yağ asitleri beyin fonksiyonları üzerine olumsuz etki gösterirken depresyon semptomlarını artırıyor. Buna karşın D vitamini, selenyum, çinko mineralleri, omega-3 yağ asitleri ve probiyotiklerin beslenmede bulundurulması depresyon semptomları üzerinde olumlu etki gösteriyor.



baş ağrısı

AKDENİZ DİYETİ SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİYOR

Akdeniz diyetine sıkı uyum gösteren bireylerin obez olma ihtimalinin %51 düştüğü, ölüm oranında %8’lik azalma ve nörodejeneratif (alzheimer, parkinson vb) hastalıkların görülme sıklığında %13’lük bir düşüş sağladığı yapılan araştırmalarca bilinmektedir. Tam tahıllı ürünlerin, deniz ürünlerinin, sebze ve meyvelerin, kurubaklagillerin ve yağlı tohumların ön planda olduğu Akdeniz diyetini benimseyip sağlıksız beslenmenin olumsuz etkilerinden vücudunuzu koruyabilirsiniz.

Comments


bottom of page